Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rendőrségi Hírek

Kerékpártolvajok akcióban

Kerékpártolvajok akcióban

Mindennapjaink során sokszor halljuk, vagy rosszabb esetben tapasztaljuk, hogy a kerékpártolvajok újra és újra lecsapnak a magára hagyott bicajokra. De miként védekezzünk ellenük?

Sok esetben a tulajdonos saját hibájából is adódhat a baj, hisz biciklijét lezáratlanul hagyja, vagy a záróeszközzel nem rögzíti stabilan álló dologhoz. De persze, aki lopás szándékával érkezik, az felkészül és a zár eltávolítására alkalmas eszközzel jelenik meg a helyszínen, például egy vasútállomáson. Aztán ha megtörtént a baj és a jármű eltűnik, a rendőrségi bejelentésnél kellemetlen helyzetben érezheti magát, aki nem rendelkezik dokumentációval kerékpárjáról. Ebben is segítséget nyújt a rendőrség által kifejlesztett rendszer, amely a BIKESAFE nevet viseli. A https://bikesafe.hu/ internetes oldalra egy gyors és egyszerű regisztrációval tudunk belépni, ahol aztán saját és kerékpárunk adatait adhatjuk meg. Az adathelyeken minden segítséget megkapunk, mit, miként adjunk meg. Ez vonatkozik a fotókra is, hisz leírják, milyen beállítású képeket töltsünk fel a legeredményesebb nyilvántartásba vétel céljából.

Miért érdemes regisztrálni a BIKESAFE-re?

– Minden olyan adatot egy helyen rögzíthetsz, amik szükségesek a rendőrségnek a sikeres felderítéshez, hogy visszakaphasd kerékpárod, ha ellopnák.

– Ha ott nyilvántartásba veszed a bringád, igazolják, hogy az adott pillanatban Te birtoklod a kerékpárt.

– Ha regisztrált kerékpárodat ellopnák, a lopás regisztrációját követően a rendszer figyelni kezdi az internetet, ha gyanús kerékpár bukkan fel, értesíti a rendőrséget.

– Ha eladod a bringád, átadhatod a regisztrációt az új tulajnak.

A regisztráció mindössze 955 ft regisztrációs díjjal jár, valamint 490 ft-ért vásárolhatsz egy a regisztrációt igazoló matricát, amely a kerékpárra ragasztva, már visszatartó hatással lehet a tolvaj számára.

Mi úgy gondoljuk, ennyi pénzt megér, hogy nagy (vagy akár kisebb) értékű kerékpárunkat nagyobb biztonságban tudhassuk, valamint lopás esetén sokkal nagyobb eséllyel visszakaphassuk azt.

Nagyobb rendezvények helyszínén is sokszor kitelepülnek a rendőrség Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai egy standdal, ahol személyesen is elvégezheted a regisztrációt a segítségükkel. Keresd őket bátran!

Ide kattintva egy pdf formátumú tájékoztató füzetben átfogó és részletes, illusztrációkkal színesített információkat olvashatnak a rendszerről és a regisztrációs folyamatról.

Mire figyelj, ha kerékpárod ott hagyod valahol?

– Mindig zárd le a kerékpárt, lehetőleg megfelelő minőségű lakattal!

– Mindig valamilyen biztosan rögzített tárgyhoz – biciklitároló, lámpaoszlop, pózna – rögzítsd!

– Forgalmas, jól látható, lehetőleg térfigyelő kamerákkal megfigyelt, helyen hagyd biciklidet – nem eldugott kis utcában, kapualjban!