Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Problémákat hoznak a felhők, nem csak esőt

Problémákat hoznak a felhők, nem csak esőt

Az elmúlt időszakban fokozottan megmutatta magát az időjárás ereje. Az erős hőséget legtöbbször nem csendes eső követte, hanem szélsőséges időjárási anomáliákat hozó csapadéközön. Rettentő erejű szél kíséretében szakadt ránk az ég nem egy esetben. Tördelve faágakat, néha egész fákat kidöntve, megrongálva házakat, járműveket, villanyhálózatot, nem apró problémákat és kárt okozva. A rövid idő alatt lehulló nagymennyiségű csapadék pedig irgalmatlanul öntött el területeket, utakat, utcákat, udvarokat, házakat. Sok munkát adva ezekkel a Rendőrség, a Katasztrófavédelem és a Vízügyi hatóságok munkatársainak, és különféle civil szervezetek tagjainak. Az elmúlt hét is így telt Vas megyében. Több alkalommal kellett a hivatásos szervek mellett az önkénteseknek is felvenni a kesztyűt, csizmát és menteni a menthetőt. Ezekből a munkákból nem hiányozhattak megyénk polgárőrei sem. Ha bajt észleltek akár saját vagy a környező településeken, beindult a riadólánc és indultak segíteni. Karöltve az önkéntes tűzoltó egyesületekkel és a magáét, vagy másét mentő civil emberekkel. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkéréseire is sorra érkeztek a kijelölt helyszínekre és tették, amit tenni kellett. 

Utat zártak, homokzsákot raktak, jelzőőri feladatokat láttak el. Ott voltak a bajban többek közt Vasszentmihályon, Rönökön, Rábagyarmaton, Csákánydoroszlónál, Viszákon, Nádasdon, Hegyhátszentjakabon. Sokan egyesületük képviseletében, sokan Mentőcsoport tagjaként. Mivel nagy átfedések vannak a polgárőr egyesületek, önkéntes tűzöltó egyesületek, mentőcsoportok tagságában, csak saccolni lehet hány polgárőr társunk áldozta idejét, energiáját embertársaink és a települések megóvása, a mentési feladatok biztonságának biztosítása, a keletkezett károk elhárítása érdekében. A legnagyobb összefogást a szombat hajnalra lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozta károk elhárítása igényelte. Folyamatosan érkeztek a rossz hírek az elárasztott utakról, utcákról, udvarokról. A legnagyobb problémát a Hegyhátszentjakabon található Vadása-tórendszernél bekövetkezett földcsuszamlások okozták. Több száz ember 2 napon át tartó összehangolt, megfeszített munkájának köszönhetően sikerült a sérült gátrészeket megtámasztani, megelőzni a még nagyobb szerencsétlenséget. Köszönet illeti minden hivatásos és civil segítőt, hogy példaértékű munkájukkal megmutatták, a bajban összefogással és segíteni akarással sok minden legyőzhető. És ha szükségét látjuk, ne habozzunk segíteni. Hisz lehet, legközelebb mi szorulunk rá másokra.

A biztosításokban, mentési munkálatokban résztvevő polgárőr egyesületek:

– Vasvári Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület
– Sorokpolányi Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület
– Polgárőr Egyesület Felsőmarác
– Körmendi Polgárőr Egyesület
– Polgárőr Egyesület Szentgotthárd
– Táplánszentkereszt Polgárőr Egyesület
– Egyházasrádóci Polgárőr Egyesület
– Kisunyomi Polgárőr Egyesület
– Rönöki Polgárőr Egyesület
– Csákánydoroszló Polgárőr Egyesület
– Polgárőrség Viszák
– Pankaszi Polgárőr Egyesület
– Bajánsenyei Polgárőr Egyesület
– Ivánci Polgárőr Egyesület

Kovács Balázs Zsolt tűzoltó alezredes úr levelében fejezte ki köszönetét a védekezésben részt vevő civil egyesületek felé:

“Tisztelt Bajtársak!

Az elmúlt 2 hét margójára……

2018. június 02-án Vasszentmihály, Csörötnek, Rábagyarmat, Rönök, Őriszentpéter, Pankasz településeket rendkívül erős szél és nagymennyiségű eső sújtotta. A Körmendi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság működési területéről a Vas Megyei Műveletirányításra rengeteg jelzés érkezett.
A káresetek felszámolásában a hivatásos és önkéntes egységek működtek közre.

Azt gondoltuk ezzel a viharral letudjuk a nyárelőt. Azonban a természet ereje rá egy hétre ismét megmutatkozott és a fent említett településeken túl több mint 10 településen tombolt újra a vihar és hullott nagymennyiségű csapadék. A legsúlyosabb esetek Hegyhátszentjakab, Rábagyarmat, Gasztony, Felsőjánosfa, Szőce, Csörötnek és Vasszentmihály településeken alakultak ki.

Az 02-i és a 09-i eseményeknél nagyon sok időt töltöttem kint a területen. Jó volt látni azt az összefogást, amely a hivatásos és önkéntes erők között kialakult. Az események csúcspontja volt mikor egy átdolgozott éjszaka után, minden erőnket összeszedve a mindenki által kedvelt Vadása tavak gátjainak megerősítésén kellett dolgoznunk. A feladat nem volt kicsi és nem volt veszélytelen, de a hivatásosok és önkéntesek felfogták a helyzet súlyosságát és körömszakadtáig dolgoztak. A számok elmondanak minden tisztelt bajtársak, szombaton 118 fő önkéntes, vasárnap pedig 154 önkéntes vett részt a védekezési munkálatokban.

Tisztelt Bajtársak! Hivatásos és Önkéntes Tűzoltók, Polgárőrök, Mentőcsoport tagok, Műszaki mentő egységek, a területen feladatot teljesítő civil szervezethez nem tartozó Önkéntesek, tisztelt Település Vezetők! Engedjétek meg, hogy mint hivatásos tűzoltó, mint önkéntes tűzoltó egyesületi tag megköszönjem nektek azt a feladatvégzést, amelyet az elmúlt 2 hét viharkárai során megtettetek! Jó volt veletek átélni a segítés örömét, azt a megmagyarázhatatlan érzést, amely, ennek a közösségnek a tagjaiból árad, amikor a baj órájában együttes erővel nyújthatunk segítséget a bajban lévőknek. Elvesztek a településhatárok és a megye határok, nem volt jelen a védekezésben részt vevőkben, hogy más területről érkeztek, mindenki egyként, összefogva tette a dolgát, egy emberként! Nagy biztonság azt tudni, hogy ilyen erővel tudunk összefogni a baj órájában!

Köszönöm a segítségeteket és helytállásotokat, munkátokhoz sok sikert, magánéletetekhez sok boldogságot kívánok! Megtiszteltetés közétek tartozni!

Kovács Balázs Zsolt tű. alezredes
tűzoltóparancsnok”