Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Elfogadták az OPSZ idei költségvetését és munkatervét

Elfogadták az OPSZ idei költségvetését és munkatervét

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége, idei első, január 21-én megtartott ülésén, elfogadta a Szövetség 2022. évi költségvetését és az első féléves munkatervét. A testület emellett jóváhagyta az idei oktatási programot és életbe léptette az új kommunikációs szabályzatot is.

20220121-opszelAz idei költségvetést véglegesen a Küldöttgyűlésnek (2022. május 14.) kell jóváhagynia, de az OPSZ, valamint a megyei szövetségek és egyesületek tervszerű és folyamatos feladatellátásának, pénzügyi hátterének biztosítása érdekében az elnökség jóváhagyását adta a benyújtott dokumentumra.
Idén a Polgárőrség, a Kormány és az Országgyűlés jóváhagyásával, a tavalyihoz képest megemelt forrásban, 1 milliárd 250 millió forint állami támogatásban, részesül.
Emellett az OPSZ a feladatainak megfelelő ellátása érdekében - az előző évekhez hasonlóan - várhatóan további támogatást kap a Magyar Posta Zrt.-től, a Miniszterelnökségtől, és az ORFK-OBB-től. A Szövetség, a most elfogadott költségvetésben, nem számolt olyan rendszeres támogatókkal, mint a KTI, az Agrárminisztérium, az MLSZ és a BGA. Amennyiben ezek a szerződések is létrejönnek, akkor természetesen módosítani kell a büdzsét.
A kiadási oldalon beépítették az elfogadott magasabb minimálbért és a szakmai bérminimumot. Egy megyei szövetség és tagozat sem kap a tavalyinál alacsonyabb működési támogatást az OPSZ-től, de a bérnövekedés és az infláció miatt, többet sem.
Összességében, a megyei szövetségek a teljes költségvetés 82,6 százallékát kapják, míg az OPSZ működésére és az országos programok szervezésére a költségvetés 17,4 százalékát fordítja az Országos Polgár Szövetség.
Jelenleg a bevételi-kiadási előirányzat 1 milliárd 400 millió 604 ezer forint.
 
Jóváhagyta az elnökség az OPSZ első félévi munkatervét.
2022-ben is folytatódnak a tavaly elindított programok, így például, a közösségi élet erősítése, a diákpolgárőr-projekt, ugyanakkor elindul a Fiatal Polgárőrök Nemzetközi Akadémiája, az ifjú polgárőrmentor-képzés, de új alapokra helyezik a Polgárőr Akadémiát is. Folytatódik az OPSZ jelképeinek, honlapjának megújítása, és a Polgárőrség alapfeladatainak teljesítése is, mint fő célkitűzés. A déli határainkon megerősödő migráció okozta kihívások miatt folyamatos a Határvédelmi Polgárőr Tagozathoz tartozó egyesületek technikai fejlesztése és intenzívebbé válik a vendég polgárőrszolgálat.
Kiemelt feladat lesz idén a Polgárőrség hamarosan elinduló biztonsági programja, a „Magyar Falu 100”. Az önkormányzatokkal, a megyei szövetségekkel és a rendvédelmi szervekkel együtt kiválasztott 100 településen a szubjektív biztonságérzet növelése érdekében programokat szervez a Polgárőrség, ahol nincs polgárőr egyesület ott elindítják, vagy a szomszédos településen működő egyesület működési területét kiterjesztik. A programtól nem csak a biztonságérzet növekedését várják, hanem a települések magtartó erejének erősödését is.
Az elfogadott munkaterv szerint, március 5-én emlékülést tartanak a 100 évvel ezelőtt született Dr. Kopácsi Sándor tiszteletére.
Az Országos Polgárőr Napot idén a tervek szerint, június 25-én, Bács-Kiskun megyében rendezi meg a Szövetség.
 
Az elnökség döntése értelmében, kilenc év után, új Kommunikációs Szabályzat lép életbe az OPSZ-nél. Hatálya kiterjed az OPSZ valamennyi munkavállalójára és polgárőrére. A dokumentum egyebek mellett szabályozza a nyilatkozati és értesítési rendet, de például azt is, hogy az egyesületek csak a megyei szövetség sajtóreferensén keresztül küldhetnek híreket az opsz.hu honlapra és a Facebook oldalra.
 
Az idei első ülésen elfogadta a testület az Országos Polgárőr Szövetség Képzési Tervét, is, amely tartalmazza a frissen belépő polgárőrök (akár E-learning) képzésén túl, a már szolgálatot teljesítő polgárőrök, vezetők, tagozati tagok szakmai továbbképzésének feltételeit is.
 
A jelenleg az OPSZ elnökének felügyeletével működő Motoros Tagozat sorsáról is szavazott az elnökség. A döntés szerint megmarad a tagozat, amely új elnökének Tabi Sándor soproni motoros polgárőrt választották, aki 2020 óta a Motoros Tagozat elnökségének tagja. Az új elnöknek nem kevesebb a feladata, mint emberi és szakmai nyugalmat teremteni a tagozatban.
 
A testület tagjai emellett döntöttek egy korábbi, a Kőbányai úton történt tűzeset kapcsán tanúsított magatartásáért két polgárőrnek „OPSZ Életmentő Érdemérem” adományozásáról, valamint támogatták, hogy az OPSZ a tagjai közé fogadja a Tiszaeszlári Polgárőr Egyesületet és a Somi Polgárőr Egyesületet.
 
Az esemény képgalériája ITT érhető el!
 
Szöveg: Bakonyi Ágnes
Fotó: Posztós Csaba