Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rövid hírek

Nádasdy Fesztivál Sárváron

Nádasdy Fesztivál Sárváron

Háromnapos történelmi forgatag a Nádasdy-vár parkjában
2023.07.14-én pénteken felvonulással vette kezdetét a Nádasdy Fesztivál. A menetet gróf Nádasdy Borbála, Kondora István polgármester és Dr. Máhr Tivadar alpolgármester vezette. 
A menetben ott voltak a hagyományőrzők és a Nádasdy család tagjai is.  A Nádasdy Fesztivál nagyszínpada előtt több mint 200 hagyományőrző és a Nádasdy család tagjai sorakoztak fel a rendezvény megnyitójára. 
A ceremónia Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola kis elsőseinek eskütételével kezdődött, akik Szijjártó Zsolt igazgatóval együtt mondták el az eskü szövegét. A fesztivált Kondora István polgármester nyitotta meg, aki a hagyományőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet.  Gróf Nádasdy Borbála, a rendezvény fővédnöke örömének adott hangot, hogy a Nádasdy család találkozójának idén Sárvár ad otthont. Szabó Krisztián, szervező, a hagyományőrző egyesület elnöke mindenkinek jó szórakozást kívánt az új helyszínen. Kondora István polgármester a város kulcsát jelképesen átadta Tolnay Istvánnak, a Nádasdy Bandérium főkapitányának. 

A fesztivál szombati napján került megrendezésre a Nádasdy Ételmustra 2023. Elsősorban a szabadtűzön készült ételek gasztronómiáját kívánta idén is bemutatni a Nádasdy Fesztiválon az
egymással versengő csapatok kulináris megmérettetése keretében. A cél a hagyományos magyar ízek és a korabeli hagyományok alapján kora újkori gasztronómiai különlegességek bemutatása volt.
Az idei évben a mustrán a koca vagy süldő mellső és hátulsó combja, azaz a disznóhús volt terítéken. A versenyen 20 csapat vett részt, akik hagyományőrző és amatőr kategóriákban mérettették meg magukat a Várpark árnyas fái alatt.
A zsűri elnöke Opóczky István Életműdíjas Mesterszakács, a Magyar Külügyminisztérium protokoll séfje, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének tagja volt. A zsűri tagja volt Klötzl Géza filmrendező-producer, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend tagja, dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Tóth András szervező. Sárvár Város Polgárőr Egyesülete először vett részt a "Mustrán",  ahová kimondottan az egyesület hölgy tagjai neveztek be. A csapat neve az eseményhez igazodva a Dáma Strázsák lett. A jó hangulatú főzésen és sütögetésen több polgárőr feleség és családtag is segítette a munkát. 

A Nádasdy Fesztivál második napja bővelkedett katonai bemutatókban. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a több mint 200 hagyományőrző tevékenységébe, életébe. A fesztiválon számos gyerekprogram, koncert, Borudvar, rejtvényfejtő játék, kézműves vásár, régi mesterségek bemutatója is várta az érdeklődőket. Az új helyszín, a Várpark árnyas fái, a nyári forróságban ideális helyszínt biztosítottak a rendezvénynek. A fesztivál csúcspontja a délutáni ostromjáték volt. A Nádasdy Fesztivál vasárnap délben zárult.

Sárvár Város Polgárőr Egyesülete a három napon összesen 15 polgárőrrel vett részt a városi rendezvények és a felvonulás biztosításában.

Fotók: Sárvár VPE, Sárvár Lendületben