Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

A béke lángja a rönöki Szent Imre templomban

A béke lángja a rönöki Szent Imre templomban

A Betlehemi Láng a béke szimbóluma, mely karácsonykor több ezer otthonban ragyog a világon. Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. A lángot Bécsbe érkezése után nagyszabású rendezvény keretén belül adják át a világ különböző országainak, nemzeteinek képviselőinek. Idén az a megtiszteltetés érte az osztrák határszélen lévő rönöki templomot, hogy a béke lángjának egyik útja itt ért véget.


A lángot a Rönöki Polgárőr Egyesület tagjai hozták át Magyarországra az ausztriai inzenhofi önkéntes tűzoltóság és a Templomért Egyesület képviselői kíséretében. A polgárőrök munkája szorosan kötődik a Szent Imre templomhoz, hiszen hétvégeken az ő segítségükkel jutnak el a község hívei a szentmisére. Ezenkívül a helyszínhez köthető rendezvényeket is rendszeresen biztosítják, segítik, de a bűnmegelőzési járőrszolgálatoknak is állandó állomása a település belterületén kívül eső templom.


Magyarországra való átvitele előtt az Eisenstadtból érkező lángot ünnepélyes keretek között az inzenhofi templomban vette át a helyi tűzoltóparancsnok. A lángot a tűzoltószertárba az ifjú tűzoltók és a polgárőrök menete kísérte, ahol egy rendhagyó szentmisét követően Németh Tibornak, a Rönöki Polgárőr Egyesület elnökének megszentelt mécsesben adták át. Ronny Reif tűzoltóparancsnok felvezető köszöntőjében hangsúlyozta a határon átnyúló kapcsolatok fontosságát, az együttműködést, az egymáson való segítést rendkívüli helyzetek esetén.


Mielőtt a rönöki templomba indult volna a láng, szerény agapéra hívták az inzenhofi tűzoltók és a Templomért Egyesület vezetői a falu lakosságát és a vendégeket. A béke lángjával meggyújtott mécseseket a rönöki polgárőrök a Szent Imre templom betlehemi jászolja elé helyezték el. Örvendetes és megtisztelő, hogy egy ilyen rendkívüli eseményen közreműködhetett az egyesület.