Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Az OPSZ elnökének körlevele – A Polgárőrség 12 pontja

Az OPSZ elnökének körlevele – A Polgárőrség 12 pontja

A Járási koordinátorok III. Országos Fórumán értékeltük, elemeztük a Polgárőrség aktuális helyzetét, és 12 pontban felvázoltuk a Polgárőrség előtt álló feladatokat.

A nehéz gazdasági helyzet, az infláció és az energiaválság új és a megszokottól eltérő működést és szolgálatellátást igényel a polgárőröktől és a polgárőr egyesületektől.

A Polgárőrség 2022. év első 9 hónapjában teljesítette a vállalt kötelezettségeit. A településeken folyamatos volt a közterületi polgárőr szolgálat, az országhatár védelmében polgárőreink jelesre vizsgáztak. A Covid után a polgárőr tevékenység aktivizálódott. Több száz közösségi rendezvény erősítette a Polgárőrség egységét, a polgárőri szolidaritást, a polgárőr barátságokat.

Az idei év őszétől a Polgárőrségnek is fel kell készülnie a világot sújtó energiaválság kezelésére, a drámaian növekvő infláció miatti takarékosabb működésre és a nehéz helyzetből adódó emberi problémák szokásoktól eltérő megoldási formáira, az esetlegesen kialakuló konfliktusok békés megoldására.

A megváltozott helyzetre is figyelemmel, a Járási koordinátorok Országos Fórumán elhangzott 12 pontot az alábbiakban ismertetem:

  1. A polgárőrök nehéz helyzetben is maradjanak hazafiak! A polgárőr szolgálat a modern hazafiság szimbóluma lett. Erősítsük a haza, a magyar nemzet iránti elkötelezettségünket, a települések biztonságának védelmében pedig maradjunk meg lokálpatriótáknak!
  2. A Polgárőrség ebben a nehéz helyzetben különösen igényelje a Kormány stratégiai partnerségét! Vegyünk részt a Kormány biztonsági politikájának megvalósításában, a határvédelemben, az illegális migráció elleni küzdelemben! Ugyanakkor kérjük a Kormánytól, hogy továbbra is kiemelten támogassa, és kiemelten kísérje figyelemmel a Polgárőrség munkáját.
  3. Minden egyes polgárőr őrködjön a Polgárőrség országos és területi egységén, további sikereink záloga a fegyelmezett egységes működés!

Az egység nyilvánuljon meg

  • a polgárőr identitásban,
  • a szervezeti életben,
  • a szakmai munkában,
  • a polgárőrök külső megjelenésében,
  • az oktatásban,
  • a kommunikációban,
  • a polgárőrök elkötelezettségében!
  1. Az infláció, az energiaválság kedvezőtlen hatással lehet a vagyon elleni jogsértésekre, különösen a külterületi jogsértések szaporodhatnak (erdei, mezei, szántóföldi, szőlőskerti lopások). A településeken a közvilágítás korlátozása is előfordulhat. A polgárőr egyesületek készüljenek fel a bűnözés új kihívásaira, fokozzák az éjszakai és a külterületi járőrszolgálatot!
  2. A gazdasági nehézségek miatt, különösen az energiaárak és az infláció miatt az egyesületek takarékosan működjenek! Csökkenteni kell a gépkocsizó járőr szolgálatot, helyette gyalogos, kerékpáros, lovas, illetve figyelő szolgálatot célszerű szervezni.
  3. Alakítsunk meg 2023 végéig 100 új polgárőr egyesületet, járásonként legalább egyet, különösen azokon a településeken, ahol a helyi önkormányzatok és a rendőri szervek támogatását is meg tudjuk szerezni!
  4. Segítsük a nehéz helyzetben lévő, működési zavarokkal küzdő polgárőr egyesületeket! Adjunk humán, szakmai és szükség szerint pénzügyi segítséget!
  5. Gondoskodjunk az idősebb polgárőrökről, becsüljük meg őket, adjunk részükre értelmes polgárőr munkát!

Például bízzuk meg polgárőreinket

  • a szomszédfigyelő rendszerek megszervezésével,
  • a társadalmi bűnmegelőzés szervezésével,
  • figyelőszolgálat teljesítésével,
  • a Polgárőrség népszerűsítésével!
  1. A fiatalítás minden polgárőr vezető kötelessége. Törekedjünk az alábbiakra:
  • Szervezzünk be 14–18 éveseket!
  • Alakítsunk Középiskolai Ifjúsági Centrumokat!
  • Keressük a „fiatal nyugdíjasokat”!
  1. A polgárőr egyesületek legyenek a települések közösségi életének színterei! Szervezzenek
  • ünnepségeket, névnapokat,
  • szórakoztató rendezvényeket, programokat,
  • sportnapokat,
  • kulturális rendezvényeket!
  1. Építsük ki a Polgárőrség baráti körét, szerezzünk minél több barátot, támogatót!
  2. Legyen hitünk, szívünk, elkötelezettségünk, polgárőr hivatástudatunk! Legyünk büszkék a polgárőr munkára, a Polgárőrségre, a Polgárőrség eredményeire!

A 12 pont legyen a Polgárőrség aktuális hitvallása! Érezzünk felelősséget a Polgárőrség működéséért!

Érezzünk felelősséget az ország és nemzetünk biztonságáért! Eddig is ezt tettük, csak most egy kicsit megváltozott körülmények között kell folytatni a munkánkat.

Az OPSZ Elnökeként az OPSZ Elnöksége nevében számítok hazánk valamennyi polgárőrére.

Nem vagyok jós, de a több évtizedes tapasztalataim azt sugallják, hogy az elkövetkező időben nagy szükség lesz a Polgárőrségre.

Tisztelettel kérem a megyei szövetségek elnökeit és a járási koordinátorokat, hogy 2022. december 31-ig járásonként az egyesületek vezetőivel ismertessék meg az OPSZ javaslatait, kéréseit tartalmazó 12 pontot.

Kérem az OPSZ tisztségviselőit, hogy a mellékletben szereplő lista szerint személyes részvételükkel is segítsék a körlevélben foglalt 12 pont megbeszélését.

 

Budapest, 2022. október 4.

Tisztelettel és barátsággal:

Dr. Túrós András

Elnök

Országos Polgárőr Szövetség