Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Rendőrségi Hírek

ÓVATOSSÁGGAL A MEGELŐZÉS ÉRDEKÉBEN

ÓVATOSSÁGGAL A MEGELŐZÉS ÉRDEKÉBEN

A Mátrix Projekt keretében a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei rendszeresen hívják fel a figyelmet az online térben elkövetett csalások megelőzésének módszereire.

Napjainkban egyre általánosabbá válik az internetes ügyintézés, valamint az online vásárlás. Rohanó világunkban ez egy kényelmes és nem utolsósorban időtakarékos megoldás. Az elkövetők pedig pont azt használják ki, hogy folyton sietünk, kapkodunk, és sok esetben nem gondoljuk át kellő alapossággal, mit miért is teszünk. Az internet által nyújtott anonimitás, pedig még nagyobb magabiztosságot adhat a csalóknak.

Szinte mindennaposak a csalárd e-mailek, sms-ek, amelyek megpróbálják megtéveszteni a gyanútlan internethasználót. Ilyen e-maileket kaphatunk különböző szolgáltatók nevében, amelyben villanyszámla, földgázszámla befizetésére hívják fel a figyelmünket. Ezek megtévesztésig hasonlítanak a valódi szolgáltatótól érkező levelekhez, még a feladó neve is stimmel. Azonban, ha megnézzük a feladó e-mail-címét ott már látható, hogy az nem a szolgáltatóé, sok esetben külföldről érkezik.

November végén szinte az összes webáruház akciókkal bombázza a vásárlókat, azonban itt sem árt az óvatosság annak érdekében, hogy ne váljunk áldozattá.

Az online adásvétel esetén, még a webáruházból történő rendelés esetén is előfordulhat, hogy a vásárló nem azt a terméket kapja meg, amit megrendelt, esetleg nem olyan minőségben, de a legrosszabb esetben meg sem érkezik meg az áru. A baj akkor igazán nagy, ha a vevő előre fizetett.

Egy honlap valódiságát úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a kurzort rávisszük az URL cím előtti lakatra. Itt a webhely adatait, megbízhatóságát tudjuk kontrollálni.

Online vásárlás esetén óvakodjunk az olyan weboldalaktól, amelyeknek a nevében elírás vagy hiba található, ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Legyünk óvatosak a személyes adataink megadásánál is, különösen, a bankkártyánkra vonatkozó információk esetében. A megrendelés leadásakor mindenképpen célszerű az utánvétes fizetést választani. Az internetes csalások elkerülése érdekében kezeljük kétkedve az olyan internetes eladókat, akiknek szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket. Amennyiben lehetséges, használjunk virtuális bankkártyát. Ha nem rendelkezünk ilyennel, a fizetést követően az internetbankunkban kapcsoljuk ki az online vásárlást, valamint állítsuk a vásárlási limitet a lehető legkisebb értékre.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.