Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Vigyázat! Iskolakezdés! Gyermekveszély!

Vigyázat! Iskolakezdés! Gyermekveszély!

Az Országos Polgárőr Szövetség és az ország kétezer polgárőr egyesületének minden tagja hagyományosan kiemelt figyelmet fordít a tanévkezdés idején a gyermekek biztonságára. Az idén is. Szabó Zoltán, az OPSZ szakmai elnökhelyettese külön körlevélben hívta fel a polgárőr szövetségek és egyesületek figyelmét a tanévkezdéssel összefüggő feladatokra.

A tanévkezdés első napjától egy hónapon keresztül a polgárőrök önállóan és a rendőrséggel közösen az óvodák, iskolák környékének teljesítenek szolgálatot. Szabó Zoltán, az OPSZ szakmai elnökhelyettese a vármegyei polgárőr szövetségek elnökeinek írt levelében feszes és „demonstratív” szolgálatot kért minden polgárőrtől. Továbbá, hogy ebben az időszakban méginkább ügyeljenek a polgárőri feladatokra vonatkozó szabályok betartása mellett, a példamutatásra is.

Sokéves tapasztalat, hogy már a rendőr és/vagy a polgárőr jelenlétének is komoly sebességcsökkentő hatása van a zebrák előtt. Sokkal nagyobb, mint a már a legtöbb településen kihelyezett 30 km/h-s sebességkorlátozásra figyelmeztető tábláknak.

Bár az elmúlt tíz évben (az előző tíz esztendő adataihoz képest) 40 százalékkal csökkent országosan a gyalogosgázolások száma, évente még mindig közel 2000 gyalogost ütnek el az autósok. Egyharmadukat – a rendőrségi vizsgálatok szerint – saját hibájából. Körültekintés nélkül léptek a járdáról az úttestre, mobiltelefonon beszélgettek, a külvilág zaját teljesen kizáró fej- vagy fülhallgatón hangos zenét hallgatva, „zombikként” közlekedtek az utakon. Ez utóbbi gyakorlat már nemcsak a fiatalokra jellemző!

Különösen a szünet utáni első hetekre igaz, hogy a gyerekek fejben még vakációznak, élménybeszámolókat tartanak egymásnak az iskolába menet és a hazavezető úton, s ilyenkor kevésbé törődnek a forgalommal, saját biztonságukkal. Kell valaki, aki figyelmezteti őket, hogy legyenek óvatosabbak, és egyben lassabb, körültekintőbb vezetésre inti az autóvezetőket is.

Óvatosságra, körültekintőbb vezetésre inteni a felnőtt közlekedőket azért is fontos, mert egyfelől ezzel önmagában is növelhető a közlekedésbiztonság, másfelől, mert a gyerekek a felnőttektől tanulnak közlekedni. Ha ők átmennek a piroson, ha ők ott kelnek át az úton, ahol éppen eszükbe jut, akkor is, ha a közelben van kijelölt gyalogos-átkelőhely, idővel a gyerekek is így fognak közlekedni!

Figyelmeztető adat még, hogy a gyalogosgázolások harmada a kijelölt gyalogátkelőkön történt! Ezért fontos, hogy az óvodák, iskolák környékén – a tanintézetekhez vezető utakon, a környező vasúti és buszmegállókban – becsengetés előtt és kicsengetés után, ahol ez indokolt napközben is, elsősorban a gyalogos-átkelőhelyek biztonságos használatát segítsék a polgárőrök. Lássanak el jelzőőri feladatokat.

Ahol nincs iskola, ott sem maradnak „munka” nélkül polgárőrök az iskolakezdés idején. Az ilyen településeken elsősorban arra kell figyelni a polgárőröknek, hogy a gyerekek biztonságosan megközelíthessék a busz- és vonatmegállókat!

Kiemelt figyelmet kell fordítani a polgárőröknek is a gyermekek sérelmére irányuló bűncselekmények megelőzésére, megakadályozására, megszakítására. Legfőképpen azt kell megakadályozni, hogy a gyerekek erőszakos és/vagy vagyon elleni bűncselekmények áldozataivá váljanak, részükre kábítószert, alkoholt, cigarettát és más tiltott, a gyermekek egészségét veszélyeztető szert kínáljanak.

Szabó Zoltán felhívta a szövetségek figyelmét, hogy ahol ilyen jelenségekkel találkoznak a polgárőrök, haladéktalanul értesítsék a helyi rendőrség mellett az érintett tanintézetet vezetőit is! A gyermekek védelme közös feladat!

Az OPSZ szakmai elnökhelyettese arra kéri a polgárőröket, hogy a hatékony együttműködés érdekében, hangolják össze intézkedéseiket a rendőrséggel és a tanintézetekkel, és szükség szerinti, de legalább heti rendszerességgel egyeztessenek a teendőkről, tapasztalatokról, az esetleges újabb feladatokról.

Még a tanévkezdés előtt lépjenek kapcsolatban a területileg illetékes rendőrkapitányság iskolaőr koordinátorával. Ahol vannak iskolaőrök, ott velük is. Legyen élő kapcsolat a polgárőrök és az iskolaőrök között. Cseréljenek telefonszámot, e-mail címet!

Szabó Zoltán fontosnak tartja továbbá, hogy a polgárőrök helyben rendszeresen tájékoztassák az illetékes önkormányzatot, rendőrséget és az érintett tanintézetet a tapasztalataikról, a bűn- és baleset-megelőzéssel összefüggő javaslataikról.

Mindezek mellett folytatódnak a Család, gyermek- és ifjúságvédelem, az Egy iskola – egy polgárőr, és a Fogadj örökbe egy zebrát programok. Az OPSZ szakmai elnökhelyettese azt kéri, hogy minden polgárőr tegyen meg minden tőle telhetőt a programok népszerűsítése és azok céljainak megvalósítása érdekében.