TŰZ MIATT SZAKADT FÉLBE A MECCS

TŰZ MIATT SZAKADT FÉLBE A MECCS – 3700 NÉZŐ HAGYTA EL A LELÁTÓKAT A SZOMBATHELYI GYAKORLATON

Háromezer hétszáz diák bevonásával nagyszabású kiürítési gyakorlatot tartott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szombathelyen az Aréna Savariában. A tűz előtt még szavaltak a fiatalok és egy Színészek – Haladás focimeccset is megnézhettek.

Dr. Bognár Balázs tűo. ezredes a rendezvény megnyitóján
Az esemény kettős célt szolgált. Egyrészről a mentésbe bevonható együttműködő szervek és szervezetek egy valós helyzethez hasonló körülmények között gyakorolhatták, hogy pontosan mik azok a teendők, amelyeket tömegrendezvényen, veszély esetén végre kell hajtaniuk. A végrehajtásban segítséget nyújtottak a Rendőrség, a Mentőszolgálat, a Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelete és szombathelyi polgárőr egyesületek. A gyakorlat másik célja, hogy a fiatalok tudatába beépüljön az öngondoskodásra való törekvés egy veszélyhelyzetben történő esetleges kiürítéssel járó eseménynél. A tanulók Szombathely, Kőszeg, Csepreg, Torony, Vép és Ják középiskoláiból és általános iskoláiból érkeztek.

vDSC_2502
A tömegrendezvényt Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. A polgármester az egyik, talán legfontosabb szabályként említette, hogy a váratlan eseményeknél figyelni kell a mentés irányítójának utasításaira, az igazgató pedig kiemelte a nagy befogadó képességű létesítmények kiürítési feltételeinek biztosítását és az ilyen rendezvények közösségformáló és összekovácsoló erejét.

DSC_2687
A lelátókon helyet foglaló tanulók és tanáraik először munkavédelmi oktatásban és magatartási szabályok ismertetésében részesültek. A programsorozat az éppen aktuális tűzgyújtási tilalom és a szabadtéri tüzek megelőzéséről szóló előadással folytatódott. Ezt a Weöres Sándor Színház színművészével, Kelemen Zoltánnal egy közös versszavalás követte, amely egy nem hivatalos országos rekord kísérletet is volt egyben. A Költészet Napjához is közeledvén, József Attila: Tűz van! című versét ennyi ember egy helyen még sosem szavalta együtt.

Kelemen Zoltán színművész József Attila verset szavaltatott a diákokkal
Ezután a Szombathelyi Swietelsky-Haladás labadarúgói futballoztak a színház válogatottjával, ahol a teremfoci mérkőzés huszonhetedik percében a világítás kialudt, a lelátót és küzdőteret elárasztó füsttel, majd a tűzjelző berendezés sziréna hangjelzésével kezdődött meg a tűzriadó tervnek megfelelően a csarnok kiürítése. A rendezvényt biztosító személyzet azonnal a kijáratok felé terelte a szurkolókat, felhívva a figyelmüket a higgadt, nyugodt viselkedésre.

DSC_2748
A második kiürítésre irányuló gyakorlaton az Aréna Savariában, a közösségi szolgálat teljesítése keretében részt vett tanulók és kísérőik mind „megmenekültek”, senkinek nem esett baja.

DSC_2784
Összegzésül elmondható, hogy három perc elegendő volt az előírt nyolcból ahhoz, hogy valamennyien elhagyják a veszélyessé nyilvánított területet.

DSC_2758
A gyakorlat zárásaként Lakatár Gábor tűzoltó alezredes a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megköszönte a diákoknak, illetve tanáraiknak a gyakorlaton való aktív közreműködést, és bizodalmát fejezte ki abban, hogy számukra is sok olyan hasznos információval szolgált az esemény, amelyeket az előttük álló évtizedek során is felidéznek majd, ha tömegrendezvényen vesznek részt.

DSC_2812
A gyakorlatot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megfelelőre értékelte.

KIÜRÍTÉSI GYAKORLAT AZ ARENA SAVARIÁBAN – 2017. KÉPEK

Forrás 112Press