Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum

Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum 2016.11.17.

 

A Szentgotthárdi Polgármesteri Hivatal dísztermében, a Vas Megyei Rendőr Főkapitányság szervezésében, november 17.-én került sor, az ez évi második Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumra. Ennek keretében a rendőrség párbeszédet folytatott a kistérségekben élők rendészeti problémáiról, beszámolt a legutóbbi konzultáció óta elvégzett rendőrségi munkákról, eredményekről, és a jövőbéli tervekről. Válaszokat adott a felmerült kérdésekre az önkormányzatok, a civil szervezetek, az oktatási intézmények, és a polgárőr egyesületek vezetői részére.

Rönökről, Pékó Tamás Polgármester Úr, és a Rönöki Polgárőr Egyesület elnöke, Németh Tibor vett részt a konzultáción.

Dr. Koncz Gabriella alezredes asszony, a Körmendi Rendőrkapitányság vezetője, a megjelentek köszöntése után tájékoztatást adott az elmúlt időszakban végzett rendőri munkáról, és tömören ismertette a Vas megyét, és körmendi járást érintő statisztikai adatokat.

Elmondta, a sérüléssel járó közlekedési balesetek száma nagy mértékben megnövekedett a Megyében, aminek egyik fő oka a gyorshajtás. Sajnos, az ősz és lassan már a tél beköszöntével, az autóvezetők közül, sokan nem a megváltozott időjárási, és útviszonyoknak, látási viszonyoknak megfelelően vesznek részt a közlekedésben.

A bűncselekmények tekintetében, az össz. bűncselekményszám csökkent, a felderítési arány viszont nőtt. A bűncselekmények nagy többsége, még mindig vagyon ellen irányul. Sajnos egyre több bejelentés érkezik, trükkös csalók által elkövetett bűncselekmények miatt is. Ezek jellemzően, telefonon vagy internetes oldalakon próbálnak különböző nyereményekre hivatkozva pénzt, vagy bankkártya adatokat kicsalni. Soha ne adják meg bankkártya számukat, PIN kódjukat, valamint, ne menjenek bele, telefonkártya feltöltéses tranzakciókba!

Sajnos, nagyon nagy számban fordulnak elő, kábítószerrel kapcsolatos bűnesetek is. Ezek egyre nagyobb problémát okoznak, már nem csak felnőtt, és középiskolás korosztályoknál, de felütötte a fejét, az általános iskolák felsős diákjai között is. A régi közismert drogok mellett egyre elterjedtebbek a kétes eredetű, összetevőjű, ám olcsón, és könnyen beszerezhető dizájner drogok is. A problémát csak tetézi, hogy az ezekre való gyors rászokást követően, már jellemzően, más bűncselekményeket is elkövetnek a használók, csak hogy a következő adag árát elő teremtsék. Ezen bűncselekmények felgöngyölítését, a kábítószer terjesztők lekapcsolását, és a készítmények forgalomból való kivonását, kiemelt feladatként kezelik. Mint ahogy azt egy közeli település Polgármestere hozzászólásában elmondta, közvetlen környezetünkben is folyamatosan jelen vannak ezek a szerek, az ezeket terjesztő emberek, és aggasztó, hogy egyre több fiatalt sikerül behálózniuk. Ígéretet tett a rendőri vezetés, hogy minden tőlük telhetőt meg tesznek, hogy az ezekkel kapcsolatos cselekmények felgöngyölítésre kerüljenek, és a bűncselekményt elkövetők elnyerjék méltó jutalmukat. Emellett, még nagyobb hangsúlyt fektetnek a prevencióra. Összefogással az önkormányzatokkal, iskolavezetéssel, civil szervezetekkel, már a környékbeli iskolákban is igyekeznek megszervezni figyelemfelhívó előadásokat gyerekeknek, képzett rendőri előadók segítségével. A szülőknek pedig, a bizonyos bűncselekmények vagy szabálysértések, gyermekeket veszélyeztető életvitel lehetséges következményeire hívnák fel a figyelmet.

Pékó Tamás Úr, egy olyan meglevő szabályozás pontos értelmezéséhez kérte a rendőri vezetők segítségét, amely alkalmazásával, a helyi önkormányzat a településen közfeladatot ellátó személyeknek mentességet adhat a helyi adók befizetése alól.

Németh Tibor Úr, egy a nem csak Rönököt érintő témában szólalt fel, melynek apropóját, az egyre gyakrabban előforduló, a környék vasútállomásain történő kerékpár rongálások, és lopások adták.

Kérte a Megyei Kapitányság illetékeseit, vegyék fel a kapcsolatot a GYESEV Zrt. vasútbiztonsági vezetőivel, és igyekezzék őket meggyőzni, a vasútállomásokon történő térfigyelő kamerák szükségességéről, kiemelt tekintetben, a kerékpártárolók környezetében. Kapitány asszony ígéretet tett rá, hogy továbbítani fogja a felvetést a megyei vezetők felé, és igyekeznek lépéseket tenni ez ügyben.

Erre reagálva, Varga Sándor, a Vas megyei Rendőr Főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának munkatársa elmondta, hogy nemrég indítottak be egy programot, melynek lényege, hogy egy internetes adatbáziska regisztráltathatja az ember a kerékpárját, és ha eltulajdonítás történne, könnyebben adható ki körözés iránta, a regisztrációkor készült fotók, ismertető adatok segítségével. Valamint most áll kidolgozás alatt egy modern GPS alapú rendszer kiépítése, melyhez csatlakozva, a tulajdonos, egy egyszerű mobil alkalmazás letöltése után, bármikor pontosan nyomon követheti kerékpárja pozícióját.

Remélhetőleg, az ott elhangzottakat valós tettek követik, amik pozitív hatással lesznek a közbiztonságra, az élet minden területén.

 

szerző: Németh Tibor