“Fogadj örökbe egy zebrát”

Eredeti cikk —>

Polgárőrök az iskolába járók biztonságáért

Az Országos Rendőr-főkapitányság, az ORFK – Országos Baleset megelőzési Bizottsága és az Országos Polgárőr Szövetség évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt.

Nem véletlenül a Rendőrség a 2016/2017-es tanévben is folytatja hosszú évek óta folyó tanévkezdési kampányát az Országos Polgárőr Szövetséggel közösen.

A tanévnyitókat megelőző augusztus 29.-ei sajtótájékoztatón Németh Ágnes r. ezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Főosztályának vezetője az iskolai bűnmegelőzési oktatás fő elemeiről – DADA program, ELLEN-SZER prevenciós tevékenység, valamint a középiskolákban állandó jelleggel tevékenykedő Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadók szerepéről – szólt.

A lassan egy évtizedes, 2008-ban indított „Az iskola rendőre” program folytatásáról, a frekventált helyeken lévő oktatási intézmények közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzete áttekintéséről, a kiemelt rendőri és polgárőri jelenlétről azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt – ezekről a kérdésekről Kiss Csaba r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára adott részletes tájékoztatást.

A tanévkezdés az Országos Polgárőr Szövetség részéről is kiemelt figyelmet kap, hiszen a gyermekek biztonsága elsődleges érték – kezdte hozzászólását Pausz Ferenc, az OPSZ közlekedési alelnöke. Az ilyenkor szokásos kampány során a polgárőrök önállóan is, illetve a Rendőrség állományával szoros együttműködésben vannak jelen az iskolák és az óvodák környékén, elsősorban bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában segédkezve. A tanévkezdés időszakában a bölcsődék, óvodák, általános iskolák közvetlen közelében jelzőőri tevékenységet ellátva segítik a gyermekek biztonságos átkelését a közúton, adott esetben a biztonságos útjukat az iskolába és onnan haza.

Idén új elemmel is bővül a Polgárőrség baleset megelőzési repertoárja – emelte ki Pausz Ferenc. Az OPSZ Elnöksége ugyanis megszavazta a „Fogadj örökbe egy zebrát” programot, amely a 2016-os tanévkezdéssel indul útjára, egyelőre csak néhány önkormányzat területén. Ennek lényege: az adott település polgárőr egyesületének tagjai kiemelt figyelmet fordítanak azokra a kijelölt gyalogátkelőhelyekre, amelyeket „örökbe fogadtak”, ily módon is megelőzve, csökkentve a gyermekbalesetet bekövetkezésének lehetőségét. Amennyiben ez a program e tanévben sikeres lesz, úgy országosan is elterjesztik a polgárőrök ezen új kezdeményezését.

Országos Polgárőr Szövetség