Bűnmegelőzési tanácsok a betöréses lopások megelőzése érdekében

Albert Einstein:                       

„Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket.”

Bűnmegelőzési tanácsok

a betöréses lopások megelőzése érdekében

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. Öntől is függ, hogy lakása, lakáson kívüli értékei, hétvégi háza mennyire válik a betörők célpontjává. Azzal, hogy valaki biztosítást köt, még nem tett meg mindent értékei védelmében. A biztosítók feltételei tartalmazzák, hogy a betörés elleni biztosítást milyen védelmi szint megléte esetén, milyen mértékben vállalják. A védelem többszintű lehet.

A mechanikai védelem (ajtók, ablakok, zárak, rácsok) nem jelent áthatolhatatlan akadályt, de a betöréshez szükséges időt mindenképpen meghosszabbítja.

Az elektronikai védelem egyik fajtája a helyi riasztórendszer, amely erős hang- és fényjelzéssel zavarja meg a behatolni szándékozót. Ennél sokkal hatékonyabb a távfelügyelettel működő riasztórendszer, amely nem helyi szirénát szólaltat meg, hanem egy vagyonvédelmi cégnél jelez. Így – riasztás esetén – a cég rövid időn belül helyszínre érkező munkatársai valóban hatékonyan tudnak beavatkozni a jogsértés megakadályozása érdekében. A védelmi rendszer kialakításánál mindenképpen érdemes a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által minősített termékeket előnyben részesíteni, melyeket – szakszerű telepítés, beépítés esetén – minden biztosító elfogad.

A bűncselekmények többsége megelőzhető, ezért kérjük, fogadja meg bűnmegelőzési tanácsainkat és ajánlásainkat közvetítse rokonainak és ismerőseinek is!

 • Lakások és családi házak esetében célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek.
 • Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől”. Ha elmegy otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is.
 • Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.
 • Ne tartson otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.
 • Anyagi lehetőségeihez mérten, kiegészítésként alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonába.
 • A garázs és a melléképületek ajtaját is mindig zárja be! Ezek esetében is meg kell teremteni a mechanikai biztonság minimális követelményeit. Ha van az építényen ablak, célszerű azt ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
 • A hétvégi házak esetében is elengedhetetlen a megfelelő védelem biztosítása. Itt is célszerű valamennyi nyílászáróra rácsot szereltetni, hiszen így az elkövetőnek több időbe kerül a bejutás. Ha van a nyaralóban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválja!
 • Amikor hosszabb ideig nem keresik fel a kiskertet, értékes híradástechnikai, háztartási eszközöket és egyéb kisgépeket ne hagyjanak az ingatlanon!
 • Ha kiskertjükben szerszámtároló van, a mechanikai biztonság minimális követelményeit itt is meg kell teremteni. Az építmény ablakát célszerű ráccsal ellátni, az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
 • Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani.
 • Ha a településen működik polgárőrség, célszerű velük felvenni a kapcsolatot. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.
 • Egy esetleges betörés esetén a nyomozást nagymértékben segítheti, ha a nagyobb értékű ingóságairól fényképet és részletes leírást készít, hiszen így a Rendőrségnek érdemleges és használható információval tud szolgálni.
 • Ha otthon tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévézik, a tolvaj csendben be is juthat a lakásába.
 • A kaput akkor is zárja be, amikor a kertben dolgozik, hiszen elképzelhető, hogy a munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! A nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonába.
 • Amennyiben a telket alacsony, könnyen letaposható drótkerítés védi, esetleg nincs is körbe kerítve, ne hagyjon elöl értékes, illetve könnyen mozdítható holmikat!
 • Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.
 • Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.
 • Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra!
 • Ha mégis megtörtént a bűncselekmény, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!

Az áldozattá válás megelőzése érdekében a Rendőrség Házhoz megyünk elnevezésű megelőző vagyonvédelmi programjának keretén belül Szombathelyen, Sárváron és Kőszegen információs pontokat működtetünk. Ezek az alkalmak lehetőséget nyújtanak arra, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljünk a lakosság széles rétegeivel, és korszerű vagyonvédelmi ismeretekkel lássuk el az érdeklődőket.

A Házhoz megyünk program időpontjai és helyszínei:

 1. november 2-4. 09.00-12.00 óráig – Sárvár, Kormányablak;
 2. november 7-11. 09.00-12.00 óráig – Kőszeg, Tourinform Iroda;
 3. november 7-11. 15.00-18.00 óráig – Szombathely, Family Center;
 4. december 5-9. 09.00-12.00 óráig – Sárvár, Kormányablak;
 5. december 12-16. 09.00-12.00 óráig – Kőszeg, Tourinform Iroda;
 6. december 12-16. 15.00-18.00 óráig – Szombathely, Family Center.

A helyszíneken ingyenes BikeSafe kerékpár-regisztrációt is végzünk. A kezdeményezés lényege, hogy a kétkerekűek egy biztonságos, a Rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerülnek. A regisztrációkor minden, a kerékpárra vonatkozó adat rögzítésre kerül, ami egy későbbi jogsértés esetén megkönnyíti a hatóságok munkáját. A nyilvántartási rendszer segítségével ugyanis beazonosíthatóvá válnak a kerékpárok és így azok nagyobb valószínűséggel visszakerülhetnek jogos tulajdonosaikhoz.