Biztonságban az ünnepek alatt is

2018. november 28-án az ORFK és a Polgárőrség közös sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet a karácsonyi bevásárlásokhoz kapcsolódó veszélyekre.

Polgárőrség az elmúlt évekhez hasonlóan fokozott járőrszolgálatot szervez a karácsonyi ünnepek idejére, a karácsonyi vásárok, bevásárlóközpontok környezetében. A polgárőrök kiemelt figyelmet fordítanak az állampolgárok tájékoztatására, az áldozattá válás megelőzésére. A fokozott megelőző járőrszolgálatok a Polgárőrség stratégiai partnerével a Rendőrséggel közösen, illetve önállóan kerülnek végrehajtásra. A bűnmegelőzés mellett kiemelt figyelmet fordítanak a baleset-megelőzésre, a megnövekedett gépkocsi és gyalogos forgalom miatt a biztonságos közlekedésre. Az állampolgárok bátran megkereshetik a polgárőröket, segítséget kérhetnek tőlük, tájékozódhatnak annak érdekében, hogy a karácsonyi ünnepeket biztonságosan, méltóképpen ünnepelhessék
További képek itt, illetve a FotóalbumbanAz ünnepek közeledtével sem szabad óvatlanná válni és esélyt adni a bűnelkövetőknek. Előrelátással és kellő odafigyeléssel elkerülhető, hogy áldozattá váljanak. A polgárőrség néhány tanáccsal segít ebben:

  • Az ünnepi bevásárlás során se vigyen magával indokolatlanul nagy összegű készpénzt!
  • Értékeit, pénztárcáját, mobiltelefonját minden esetben a táskája, ruházatának belső rekeszeiben, zsebeiben helyezze el, hogy ahhoz illetéktelenek ne tudjanak hozzáférni!
  • A vásárlásnál mindig ügyeljen arra, hogy nyitott táskájába ne tudjon senki sem belenyúlni!
  • Mindig figyeljen arra, hogy vásárlásnál a pénztárcáját biztonságban tudja, ne vigye a vásári forgatagban a kezében, mert azt onnan könnyen elragadhatják!
  • Vigyázzon a trükkös csalókkal, pénzváltókkal! Soha ne váltson fel nagy címletű pénzt idegeneknek, ismeretleneknek!
  • Csak megbízható forrásból, webáruházból szerezze be az ajándékokat szeretteinek!
  • Soha ne utaljon pénzt olyan termékért, amelynek működéséről, épségéről nem győződött meg!
  • A nagyon olcsó gyakran igen drága! Ne dőljön be az irreálisan olcsó ajánlatoknak, mert előfordulhat, hogy selejtes, hamisított terméket próbálnak meg önnek eladni!
  • Ne adjon át előleget semmilyen szolgáltatásért, termékért szerződés vagy átvételi elismervény nélkül!
  • Kerülje az utcai árusokkal való üzletelést!

Ha minden elővigyázatosság és óvatosság ellenére csalók, tolvajok áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívón! Ha gyanúsan viselkedő, erőszakos, rámenős házalókkal találkozik, éljenek jelzéssel a polgárőrök felé, vagy hívják a rendőrséget!
A karácsonyi-, adventi vásárokban mindig jelen vannak a rendőrök és a polgárőrök, akiktől segítséget tud kérni, ha bajba kerül, elveszítette táskáját, holmiját, vagy csak útbaigazításra van szüksége! Forduljon hozzájuk bizalommal!

www.opsz.hu