Adó 1% felajánlás polgárőr egyesületek részére

Az 1996. december 19-én elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy az adózó minden adózási évben adója 1%-át felajánlja a tevékenysége, céljai alapján neki szimpatikus civil szervezet számára, bármilyen többletköltség nélkül.

A polgárőr egyesületek is regisztrálhatnak a NAV-nál, hogy kedvezményezetté váljanak és részükre is lehetséges legyen az adó 1% felajánlás. Ebben az évben azon egyesületek jogosultak, akik 2018. október 1-jéig benyújtották – kizárólag elektronikus úton – regisztrációjukat a NAV-hoz, vagy az előző években már regisztráltak.  Az előzetes regisztráció a kedvezményezetté válás feltétele. A szervezet a regisztráció évét követő évben, azaz a 2019. rendelkező évben részesülhet 1%-os felajánlásokban, válhat majd kedvezményezetté. A regisztráció visszavonásig érvényes, ezért a jelen rendelkező évre érvényes regisztrációval rendelkező civil kedvezményezettnek sem ez évben, sem a követő években nem kell ismételten benyújtania EGYREG jelű adatlapot.

Hogyan rendelkezhet adója civil szervezeteknek szánt 1%-áról?

A kép illusztráció.

 

A rendelkező nyilatkozat a bevallási nyomtatvány részét képezi, így az a magánszemély, aki adóbevallást ad, a nyomtatvány megfelelő lapjának (a 18SZJA jelű bevallás EGYSZA lapja,) kitöltésével rendelkezhet. Ez évben a rendelkezési határidő május 20-a.  Adóbevallásnak minősül az állami adóhatóság által összeállított adóbevallási tervezet elfogadásával, javításával, kiegészítésével elkészített bevallás is. Természetesen, aki a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó tárhellyel (korábbi nevén Ügyfélkapus tárhely) rendelkezik és bevallási tervezetét az online felületen javítja, az is tud az szja 1%-áról rendelkezni. A nyomtatványnak ezen lapján mindkét kedvezményezetti kör részére lehet rendelkezni. Amennyiben valaki csak egy kedvezményezettet kíván megjelölni, a másik rubrikát ne töltse ki, illetve azt ki is húzhatja. A rendelkező magánszemély a rendelkező nyilatkozaton jelezheti azon döntését, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét az általa kedvezményezettként feltüntetett civil szervezettel közöljék. Aki adatai közlésére felhatalmazást ad, annak számolnia kell azzal, hogy őt a kedvezményezettként megjelölt szervezet megkeresi, részére tájékoztatást nyújt és adatait a rendelkezéstől számított öt évig kezeli. Az adatok feltüntetése az EGYSZA lapon önkéntes, mindenki szabadon eldöntheti szeretné-e, hogy azok is eljussanak a választott civil szervezethez. A http://nav.gov.hu/ internetes oldalon található nyomtatványkitöltő program használata esetén szintén van lehetősége van a magánszemélynek arra, hogy a nyomtatvány részeként rendelkezzen, azaz a program felhasználásával töltse ki a 18SZJA jelű bevallás EGYSZA lapján található rendelkező nyilatkozatot. Amennyiben a nyomtatványkitöltő programmal előállított bevallását kinyomtatva kívánja eljuttatni az adóhatósághoz, akkor azt helyezze el a bevallást tartalmazó borítékban. Amennyiben, a magánszemély munkáltatója útján rendelkezik adója 1%-áról, akkor azt legkésőbb 2019. május 10-éig lezárt borítékban leadva teheti meg.

A kép illusztráció.

Miért fontos, hogy kihasználják a felajánlás lehetőségét?

A civil szervezetek nagy többsége különböző pályázatok útján elnyert, vagy valamiféle támogatási összegekből működik. Ez igaz a polgárőr egyesületekre is. Sajnálatos módon, számukra kevesebb pályázati lehetőség van, mint például egy önkéntes tűzoltó egyesület esetében, ezért még nagyobb hangsúly van a szövetségi vagy magán támogatásokon. Az adó 1% egy olyan bevételi lehetőség számukra, amely nagyban segítheti a tevékenységükkel összefüggő költségek fedezését. Új eszközök, felszerelés beszerzését teheti elérhetővé és minőségibb, hatásosabb szolgálatellátására ad lehetőséget. A felajánlónak kis feladat, mely számára nem jár plusz többletköltséggel, a felajánlottnak viszont nagy segítség.

Ha úgy gondolja, a lakókörnyezetében működő polgárőr egyesület munkája elismerést érdemlő, ajánlja fel számukra ön is adója 1%-át. Ezzel is elősegítve önként vállalt tevékenységeiket, amellyel közvetve Ön is hozzájárul lakókörnyezetének biztonságához.

Együtt egymásért!”  

Vas-megyében-működő-és-felajánlásra-jogosult-polgárőr-egyesületek-listája