A VAS MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCSAI A HÉTVÉGI HÁZAK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN

Fotó – police.hu

Merjék használni az építészeti bűnmegelőzés praktikáit. írja a police.hu!

Varga Sándor r. alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa 2019. július 24-én szórólapok kihelyezésével és vagyonvédelmi eszközök bemutatásával hívta fel az állampolgárok figyelmét a hétvégi házak környékének vagyonbiztonságára a megyeszékhelyen. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy elsősorban mindenki saját maga felelős az értékei megőrzéséért!

A hétvégi házas lakóövezetben tartózkodók zavartalan biztonságához – rendszeres jelenlétükkel – a Polgárőrség tagjai is hozzájárulnak.

Fotó – police.hu

Kérjük, hogy tartsák szem előtt és fogadják meg vagyonvédelmi tanácsainkat!

 • Nehezítse meg, akadályozza meg az illetéktelen személy bejutását a telkére!
 • Az építészeti bűnmegelőzés ajánlásait figyelembe véve kerítésként érdemes áthatolhatatlan, tüskés állagú sövényt telepíteni. Már a megfelelően nyírt és karbantartott sövénnyel megvalósítható az építészeti bűnmegelőzés néhány alapelve (jogosultság természetes szabályozása, birtokviszony jelzése, fenntartás és karbantartás).
 • Szereltessen fel kamerát, riasztót; az ajtóra, ablakra pedig rácsot! A betörők nem szeretik azokat a helyeket, ahol a bejutásért, az értékek eltulajdonításáért meg kell küzdeniük az elektronikai, mechanikai vagyonvédelmi eszközökkel.
 • Ne csak a háza, hanem a szerszámok, gépek, eszközök tárolására szolgáló fészer biztonságáról is gondoskodjon!
 • Szereltessen fel mozgásérzékelő lámpát a kapubejárathoz, a ház falára, a házhoz vezető passzázs két oldalára!
 • Célszerű a kertkaputól a házhoz vezető kis utat apró kaviccsal, sóderrel felszórni – hallható, ha valaki ezen közlekedik.
 • Távozáskor még bukó állapotban se hagyja nyitva az ablakait, sem az alsó, sem a felső szinten!
 • Ne hagyjon elöl semmilyen olyan tárgyat (létrát, dobozt), amelyre a betörő felmászva bejuthat a felső szintre!
 • Az építészeti bűnmegelőzés ajánlásait figyelembe véve érdemes a bokrot, sövényt 90 centiméternél, a fák ágait 180 centiméter magasságban visszavágni.
 • Ha hosszabb ideig nem tartózkodnak a nyaralóban, nagyobb értéket ne hagyjanak az épületben! Ha azok hazaszállítását mégsem tudják megoldani, célszerű értékleltárt készíteni. A leltárban ne csak a tárgy azonosítóját (márka, sorszám) tüntessék fel, hanem érdemes a tárgyról fényképfelvételt készíteni, és ha van, a vásárlást igazoló bizonylat másolatát is hozzácsatolni.
 • Tájékoztassa szomszédait, ha hosszabb ideig nem keresi fel a hétvégi házát, kiskertjét! Kérje meg őket, hogy figyeljenek az ingatlanára! Ezzel megvalósul az építészeti bűnmegelőzés egyik alapelve, a természetes felügyelet.
 • Amennyiben a telken tartózkodásuk során gyanús gépjárműre lesznek figyelmesek, kérjük, jegyezzék fel a gépjármű rendszámát, színét, típusát, valamint a gépjármű és a benne utazók egyéb ismertetőjeleit.

Amennyiben mégis hívatlan vendég járt a házban, akkor haladéktalanul értesítse a 112-es segélyhívószámon a Rendőrséget és munkatársaink kiérkezéséig ne változtassa meg a helyszínt!