Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Virtuálisan is egységben

Virtuálisan is egységben

2020. április 30-án, mondhatni történelmi jelentőségű tisztségviselői értekezletet tartott az OPSZ, hiszen a virtuális világ adta lehetőséget kihasználva, sikerült egy egységes és eredményes értekezletet lefolytatni a szervezet vezető tisztségviselőinek.













Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke a napirendi pontok tárgyalása előtt, bevezetőjében elmondta, hogy a kialakult járványhelyzet miatt átmenetileg meghiúsultak a soron következő országos rendezvények, mint pl. az OPSZ küldöttgyűlése. A küldöttértekezlet hatáskörébe tartozó kérdésekről az OPSZ elnöksége fog dönteni.
Az első napirendben a Polgárőrség 2019-ben elért eredményeit tárgyalták. Ennek kapcsán az egyeztetésen elhangzott és mindenki egyetértett abban, hogy teljesültek azok a célkitűzések és elvárások, amelyeket a Belügyminisztérium, a Rendőrség és a magyar társadalom, a polgárőrök felé megfogalmazott. Dr. Túrós András elmondta, hogy 2019-ben rendészetpolitikai szempontból jó volt a Polgárőrség támogatottsága. Az OPSZ elnöke kiemelte és megköszönte, dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány őszinte és elkötelezett hozzáállását, hiszen erkölcsileg, szakmailag, technikailag és anyagilag is meghatározó az ORFK vezetőjének támogatása. Az elnök beszédében több mindent érintett. Elmondta, hogy a szolgálati órák száma 2019-ben majdnem elérte a 10 milliót. Sikeresnek nevezte a tavalyi évben közösen az agrártárcával elindított külterületi programot. Továbbá beszélt az OPSZ Határvédelmi Tagozatának eredményes munkájáról és az egyesületek számának csökkenéséről, amire oda kell figyelni. Továbbá elmondta, hogy az OPSZ elnöksége soha nem volt olyan egységes, mint 2019-ben. Sikeresnek nevezte a határon túli polgárőrök támogatását. Végezetül szót ejtett a cégautó adó eltörléséről, amely belátható időn belül, nem fog megvalósulni. A hozzászólásokban többen megjegyezték a renitens emberek felé történő határozottabb, egységes jogi fellépés szükségességét. Ezután pedig a jelenlévők elfogadták a beszámolót, ami így mehet az elnökség elé.

Második napirendi pontjában, az OPSZ Felügyelő Bizottságának 2019-ben elvégzett munkáját, Török Barnabás, a FEB elnöke terjesztette elő. Többen javaslattal éltek, amelyek kapcsán egyetértés volt. A FEB beszámolóját majd az elnökségi ülés fogja elfogadni.




Ezután következett a könyvvizsgálói jelentés napirendi pontja, ahol Csehné Köteles Rozália, az OPSZ könyvvizsgálója tette meg előterjesztését. Többek között elmondta, hogy eredményes volt az OPSZ vagyongyarapodása, akár eszközökről, akár támogatásokról legyen szó. A hozzászólások után elfogadták a könyvvizsgálói jelentést.

Majd következett a 2019. évi gazdálkodási és költségvetési beszámolója, amelyet dr. Fekecs Dénes, az OPSZ Gazdasági és Pénzügyi elnökhelyettese terjesztette elő beszámolóját és elmondta, hogy a szervezet gazdálkodása átlátható és takarékos volt. A beszámolóval a jelenlévők egyetértettek, amit majd az elnökségi ülés fog elfogadni. Szintén dr. Fekecs Dénes előterjesztésével a következő napirendi pont a 2020. év költségvetése volt, amelynek ismertetése után több hozzászólás hangzott el. Az OPSZ elnöke ezekre reagálva, kiegészítésre visszaadta az előterjesztett anyagot és ez által, a döntéshozatal menetrendjének változásáról kiadott elnöki körlevél is módosulni fog.

Cseh István, az OPSZ Etikai Bizottságának elnöke napirendi pontjában, a jelenlévők véleményezték a 2019. évről szóló beszámolóját, majd útjára engedték az elnökség elé. Majd következett dr. Sárközi Ferenc, főigazgató beszámolója, a kialakult járványhelyzetben elvégzett polgárőri feladatok kapcsán. Elmondta, hogy minden elismerés megilleti a polgárőröket és köszönet a járványhelyzetben elvégzett áldozatos munkájukért. Beszélt az eredményes kommunikációról, amelyet országos szinten is sikeresnek értékelhető. Három fő szolgálatban vettek részt a polgárőrök, a karitatív tevékenység, a fokozott közterületi szolgálat, illetve a rendőrséggel közösen a karanténban lévő személyek ellenőrzése. Előrevetítve beszélt a lehetséges korlátozások enyhítéséről, illetve ha ez bekövetkezik, akkor hogyan indíthatók újra, az idei évre tervezett programok.

Dr. Túrós András reagálásában elmondta, hogy valóban nagyra értékelhető a polgárőrök aktivitása, hiszen ebben a veszélyhelyzetben, a saját egészségük kockáztatásával is az ország kétezer településén látnak el szolgálatot. A járványhelyzet ideje alatt nemcsak a közterületi szolgálat fokozódott, hanem a karitatív tevékenység is. Az elnök a tisztségviselők nevében kifejezte köszönetét az elvégzett áldozatos munkáért.

Ezután az OPSZ Operatív Törzs beszámolója következett, dr. Endrődi István, gazdasági igazgató előterjesztésében. Elmondta, hogy március 12-től április 15-ig terjedő időszakban 1598 egyesület 41.661 polgárőrrel vett részt a karitatív tevékenységben és 754.733 szolgálati órát teljesítettek. Az eszközök beszerzésével kapcsolatban összefoglalóan elmondta, hogy maszkból majdnem 29 ezer, gumikesztyűből közel 30 ezer, arcvédőből 200 darab, illetve a fertőtlenítőszerből 2.400 liter került kiosztásra. Az OPSZ által szerzett eszközök értéke több mint 10 millió forintot tesznek ki, amelyek a megyék részére ki lettek osztva. Végezetül az OPSZ elnöke köszönetet mondott többek között dr. Sárközi Ferenc főigazgatónak, dr. Nagy-Juhák István elnöki főtanácsadónak és Ikladi Endrének, az OPSZ Info-kommunikációs referensének, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a virtuális értekezlet.

(Csonka Nándor)