Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Villámárvíz Bajánsenyén

Villámárvíz Bajánsenyén

Szerda délután nyugat felől sötét gomolyfelhők kezdtek gyülekezni az Őrség felett. Az egyre gyakoribb, eleinte távoli, majd mind közelebbi morajlás már jelezte a zivatar lassú közeledtét. Aztán hirtelen, szinte egyik pillanatról a másikra, kitört a felhőszakadás.
Az Őrség szerencsésebb falvaihoz a zivatar kegyesebb volt és "csupán" 30-40 mm eső hullott rövid idő alatt. Nem így másutt, mint például Bajánsenyén, ahol a falu felett a zivatar felhőzete hosszabb ideig keringett és ezalatt egyes mérések szerint több mint 130 mm hullott alá néhány óra alatt. Ilyen mennyiségű vízzel a csatornák, vízelvezető árkok természetesen nem tudtak megbirkózni, az eredmény egy ritkán látott villámárvíz lett. Sok helyütt az utakon, a házak udvarán hömpölygött a víz, amiből aztán jutott a pincékbe, garázsokba és néhol lakóépületekbe is betört az ár.

Ahogy Sebők Ferenc, a Bajánsenyei PE elnöke elmondta, délután 5 óra felé eszkalálódott a helyzet a faluban, amikor ő is riasztotta az elérhető polgárőröket, hogy segítségül legyenek a károk mérséklését, elhárítását megkezdő helyi és magyarszombatfai önkéntes tűzoltóknak. Az este folyamán többfajta feladat jutott a polgárőröknek is, annál is inkább, mert - ahogy az már a kisebb településeken lenni szokott - nem egy közülük az önkéntes tűzoltó egyesületnek is tagja. Így részt vettek nem csak jelzőőri feladatokkal a forgalom irányításában, terelésében, de a csapadékvíz szivattyúzásában, állatok mentésében az elárasztott legelőről, illetve a víz által árokba sodort jármű kiszabadításában is.

Mindeközben a kommunikációt nehezítették az elázott telefonok és rádiók, ezen kívül az átázott ruházat cseréjére is többször szükség volt. Este 11 óra volt már, amire a helyzet valamennyire stabilizálódott és a villámárvíz levonulót fújt, rengeteg sáros iszapot, hordalékot hagyva maga után köz- és magánterületeken egyaránt. A károk felmérése még jelenleg is tart.

Összegzésül a polgárőr egyesület elnökét idézve: "Embert próbáló helyzet és fárasztó feladat elé állított bennünket a szélsőséges időjárás szerda délután és este. Ugyanakkor, büszkék vagyunk arra, hogy segíthettünk a bajban és biztosak lehetnek a bajánsenyeiek a jövőben is, hogy a polgárőrségre mindig számíthatnak."