Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Tisztelgés Kopácsi Sándor emléke előtt

Tisztelgés Kopácsi Sándor emléke előtt

Idén március 5-én lett volna 100 éves dr. Kopácsi Sándor, Budapest 1956-os rendőrfőkapitánya, az Országos Polgárőr Szövetség első elnöke. A néhai altábornagy emléke előtt a BRFK koszorúzással, a Polgárőrség pedig ünnepi üléssel tisztelgett.

Az Országos Polgárőr Szövetség ünnepi ülésen emlékezett a néhai altábornagyra, aki Miskolcon született 1922-ben, és Torontóban halt meg 2001-ben. Hamvait a Rákoskeresztúri Új Köztemető 300-as díszparcellájában helyezték végső nyugalomra. Kopácsi Sándor, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörése idején Budapest rendőrfőkapitánya volt, az erőszakmentes konfliktusmegoldás híveként, legfőbb értéknek az embert tartotta. Nem volt hajlandó 1956 október 23-án, a békés tüntetőkre lövetni, így elkerülte a tömegmészárlást. A forradalom kitörésekor hamar elnyerte a felkelők bizalmát és tiszteletét, ezért a napokkal később felálló Nemzetőrség parancsnokhelyettese lett. A forradalom leverését követően a Nagy Imre-per hatodrendű vádlottjaként ítélték életfogytiglani börtönre. 1963-as szabadulása után néhány évvel, családjával Kanadába emigrált, ahonnan a rendszerváltás után tért először haza. Kopácsi Sándor ezt követően megszervezte a Polgárőrséget, amelynek első elnöke lett.
A március 5-i ünnepi ülésen az OPSZ Tudományos Tanácsa, a dr. Kopácsi Sándor Baráti Kör, a Nagy Imre Társaság képviselői, valamint a Polgárőrség alapítói és jelenlegi elnöke - személyes élményeiket megosztva - emlékeztek az egykori rendőrfőkapitányra.
 
A rendőrség koszorúzással tisztelgett dr. Kopácsi Sándor emléke előtt.
Az emlékezés és tisztelet virágait helyezték el a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői, a dr. Kopácsi Sándor Baráti Kör és a Nagy Imre Társaság képviselői, valamint Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke március 4-én, az altábornagy Teve utcában lévő emléktáblájánál.
 
Szöveg: Bakonyi Ágnes
Fotó: Dienes Andor, BRFK