Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Te Szedd Kráter ÖTPE módra

Te Szedd Kráter ÖTPE módra

Amikor hónap elején regisztráltunk a TeSzedd oldalán, még nem sejtettük,hogy ekkora lesz az érdeklődés. Naivan úgy gondoltuk, jó ha 25-50 fő önkéntes jelentkezik e nemes feladatra. 2018.03.18 és 23-a között a celldömölki Kráter Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület egy héten át diákokkal közösen szedték a hulladékot a TeSzedd! keretein belül. Az akcióban 1130 fő vett részt. Az egyesület elnöke, Hadászi Zsolt , így gondol vissza erre a hétre:

 – Mivel egyesületünk a tavalyi évben “hadat üzent” a szemetelőknek, illegális hulladékot lerakóknak, tisztában voltunk azon helyszínekkel, ahol a legkritikusabb állapotok uralkodnak “szemétügyileg”. Nagy részét mi fedeztük fel járőrözéseink során, de rengeteg bejelentést is kaptunk. Volt, hogy ugyanarról a kupacról többet is.  Minden megtalált, általunk csak “szeretetcsomagnak” nevezett halmot átkutattunk és a szemét tulajdonosára utaló leveleket, számlákat, iratokat kerestünk. Az esetek túlnyomó többségében sikerrel jártunk és megtettük az illetékes hatóságok felé a bejelentést, illetve feljelentéseket tettünk ismeretlen elkövető ellen. Már-már mondhatnánk, hogy helyi szinten “szakértői” vagyunk ennek a kényes témának,  sokszor elég volt ránéznünk egy-egy kupacra és  a szemét tartalmából megtudtuk mondani, kinek a nevét fogjuk megtalálni a zsákokban rejlő számlákon, iratokon.


Facebook oldalunkon folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot tevékenységeinkről, mikor, hol, milyen feladatot látunk el, így a megtalált, fellelt illegális hulladéklerakók helyszínéről és azokkal kapcsolatos intézkedéseinkről is. A visszajelzések munkánkkal kapcsolatban nagyon pozitív a lakosság részéről. A hulladékot illegálisan lerakókat viszont mindenki elítéli, gratulálnak és biztatnak minket egy-egy eredményes szolgálatot követően.
Sajnos, a lommal kapcsolatos bejelentéseink után a szemétkupacok elszállításáról sok esetben nem gondoskodnak. Ezért is tervezgettünk egy önkéntes szemétszedési akciót.
Tavalyi évben lecsúsztunk a TeSzedd országos szemétszedési mozgalomról, ezért idén figyelemmel kísértük az akció kiírását.

Amikor hónap elején regisztráltunk a Te Szedd oldalán, még nem sejtettük, hogy ekkora lesz az érdeklődés. Naivan úgy gondoltuk, jó ha 25-50 fő önkéntes jelentkezik e nemes feladatra.
A Kemenes Vulkánpark igazgatónőjével, Söptei Eszterrel korábban egyeztettünk, hiszen  ők a Te Tegyél Érte hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemlélet formáló pályázatot nyerték el, aminek a megvalósítása múlt év novembere végétől idén március 23-ig tartott,  és ennek zárórendezvénye egybeesik a mi szemétszedésre kijelölt napunkkal. Úgy gondoltuk, hogy így sikeresebb lehet kezdeményezésünk és több embert érünk el a felhívásunkkal.
Két héttel jártunk a március 23- i dátum előtt, amikorra meghirdettük helyi szinten az általunk koordinált akciót, mikor hívásom érkezett. A telefon túloldalán a városi általános iskola igazgatója, Viola István úr volt. Elmondta, hogy hallott a kezdeményezésünkről és, ha nincs akadálya, akkor iskolája csatlakozna hozzánk 582 diákkal és 20 fő nevelővel, tanárral.

Mondhatnám, szóhoz sem jutottam, ilyen létszámra nem számítottunk, de volt egy kis probléma a  dátummal. Mivel a kijelölt nap hétvégére esett, úgy egyeztünk meg, hogy az iskolások már a hétvégét megelőző napokban elkezdik a szemét összegyűjtését az előre megbeszélt területeken. Pár óra elteltével a városi általános iskola Alsósági Tagiskolájából keresett meg Zsámboki Zita tanárnő, aki elmondta, hogy a tagiskola is követné a celldömölki iskola példáját és csatlakoznának akciónkhoz 75 diákkal és 6 fő  tanárral. Mivel szintén iskolásokról volt szó a  kiosztott területekre két hétköznapot jelöltünk ki. Ekkor jött egy kis bonyodalom, amit meg kellett minél előbb oldanunk, ugyanis az iskolák a megjelölt dátum előtti héten, 18-át, 19-ét, 20-át és 21-ét tudták bevállalni. A problémát a szemeteszsákok és a kesztyűk hiánya okozta, mivel a Te Szedd központjától még nem kaptuk meg azokat és vállalásunk szerint a balesetvédelmi oktatás, a szemétszedéssel kapcsolatos szabályok ismertetésén kívül az eszközöket is nekünk kellett biztosítanunk.

Megkerestem Finta Sándornét,  a városgondnokság igazgatónőjét és elmondtam problémánkat. Mivel nagyon jó ötletnek találta kezdeményezésünket,  ezért felajánlotta segítségét. Nem csak kesztyűket és zsákokat biztosított részünkre, de a a szeméttel megszedett zsákok, kijelölt gyűjtőpontra való szállításában is felajánlotta a segítséget. Természetesen örültünk minden támogatásnak. Először adtunk be ilyen pályázatot, tapasztalatunk nem volt ezen a téren, csak a tenni akarás hajtott minket előre. Az akadály leküzdése után már több önbizalommal vágtunk bele az első napba. Mindkét iskolában reggel oktatás, rendszabályok ismertetését követően kiosztásra kerültek a kesztyűk, zsákok és polgárőrök biztosítása, felügyelete mellett két helyszínen megkezdtük a hulladékgyűjtést. A kis nebulók kimondottan élvezték, hogy tanítás helyett szemetet kell szedniük. Első nap 190 zsák szemét gyűlt össze!

Második nap már jobban mentek a dolgok.
– Bennem sem volt már akkora izgatottság, mikor a rendvédelmi szabályokat soroltam a rengeteg érdeklődést mutató szempárnak. Tetszett a diákok hozzáállása és a szemléletük a természetvédelemmel kapcsolatban.
Szintén két helyszínen szorgoskodtak a tanulók és kísérő tanáraik. Természetesen egyesületünk gondoskodott biztonságukról az utak mellett.
A második nap “termése” 165 zsák hulladék!

Harmadik napra már rutinosabbak voltunk mi is és a tanárok is. A jelenléti ívek kitöltése után, immáron már csak a városi iskolásokkal, két egymást követő külvárosi helyszínre mentünk, ahol 189 zsák, mások által eldobált szemetet sikerült összeszednünk.
Még ezen a napon telefonon keresett meg Czupor Attila a Szent Benedek Egyházi Általános Iskola igazgatója. Ő előző nap hallott az immáron már hatalmasnak mondható kezdeményezésünkről és felajánlotta csatlakozásukat 290 diákkal és 10 fő kísérő tanárral, amennyiben még ez lehetséges. Természetesen örültünk csatlakozási szándékuknak és elfogadtuk.
Negyedik napon ismét két iskola egyszerre négy helyszínen varázsolta tisztára a város különböző tereit, utcáit polgárőreinkkel karöltve. Ezen a napon 172 zsák másoknak feleslegessé vált tárgyat, eszközt szedtünk össze.
Az ötödik napon a városi iskola alsós nebulói és a Szent Benedek Iskola alsósai a saját iskoláik udvarait, illetve a városban található játszótereket tisztították meg játékosan, énekelve, jókedvűen az oda nem illő, mások által gondatlanul hátrahagyott szeméttől. Ezen a napon összesen 18 zsák szemét került elszállításra.

Még ezen a napon két szomszédos település polgármesterével egyeztünk meg a szombati naphoz való csatlakozásukról. Tokorcs község polgármester asszonya, Lengyelné Éva és Lórántfy Tibor, Mesteri község polgármestere is hallván az óriásira duzzadt akciónkról jelezte csatlakozási szándékát. Megegyezés szerint a településeket összekötő utak mindkét oldalán az árokpartok szemétmentesítésében egyeztünk meg, oly módon, hogy mindenki saját települése irányából szemben haladva, félúton találkozik. A két összekötő útról, mintegy 19 zsák, autókból kihajított hulladék került összeszedésre.
Szombati napra fáradtan, de lelkesedéstől duzzadt mellkassal vágtunk neki. Egyesületünk az elmúlt napokon 21 polgárőrrel vett részt az akcióban. A  szombati nap voltunk egyszerre a legtöbben az egyesületből, hiszen az volt az eredeti kijelölt napunk. Egy időben 14 polgárőrünk vett részt a hulladékmentesítésben az ország legkisebb természetvédelmi területén a Ság-hegyen és környékén. A két közeli településről 21 fő csatlakozott. A helyszínen csatlakozók a jelenléti ív alapján 91 fő volt, akik sportolókból, baráti társaságokból, szőlősgazdákból, családokból, egyesületekből tevődött össze. A szombati “termés” összesen 101 zsák szemét.
Minden önkéntest megdöbbentett az árkok, bokrok rejtett tartalma. Pontban 13 órakor helyi koordinátorként a vállalt időpont végén zártam le az akciót. Megköszöntem a lelkes önkéntesek segítségét és ígéretet tettem minél több vadkamera felhelyezésére az illegális szemetelők leleplezése érdekében. Többen is felajánlották segítségüket, támogatásukat és páran még csatlakozási szándékukat is az egyesületünkbe.

Polgárőreink a hat napban  szám szerint összesen  35-en vettek részt. Az aktív hulladékgyűjtésen kívül biztosítási, jelzőőri, logisztikai, írnoki, elsősegélynyújtói tevékenységet is elláttak.

A Szentháromság téren a Kemenes Vulkánpark igazgatónőjével, Söptei Eszter kisasszonnyal közösen értékeltük az elmúlt napok eseményeit a zárórendezvényen. A közreműködőknek oklevéllel köszöntük meg az országos szinten is példaértékű összefogást. Az összesített eredmények hallatán fagyott csend, majd egyre hangosabb duruzsolás jelezte a közönség megdöbbenését. Ugyanis 1130 fő vett részt az akciónkon, amire az előbb is céloztam, miszerint országos szinten is példaértékű, de szerintem, a szemét mennyiségével is országos szinteket döngetünk, közel 900 zsák szemét, kicsiny városunk árkaiból, mellékútjairól, erdejéből, kis hegyecskénkről. Viszont ami örömmel töltötte be szívünket , az a diákok, önkéntesek tenni akarása, lelkesedése.
Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam a város lakosságától, hiszen a közelmúltban egy eltűnt idős bácsit sikerült megtalálnia a rendőrség kérésére felállított kereső-kutató csoportunknak, vagy éppen a napokban sikerült lefülelnünk rejtett figyelő szolgálat szervezésével, a működési területünkön egy mániákus gyújtogatót. Rengetegen gratuláltak egyesületünk sikereihez és tevékenységünkhöz további sok sikert kívántak.
Ezekkel a szavakkal búcsúztam a résztvevőktől, támogatóktól, összegyűltektől:

Jövőre, ugyanekkor, ugyanitt!!!