Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Senki sem vezényli a civil polgárőröket a határra

Senki sem vezényli a civil polgárőröket a határra

Az Országos Polgárőr Szövetség határozottan cáfolja azokat a sajtóban megjelent híreket, amelyek azt állítják, hogy egy törvénytervezet szerint polgárőröket vezényelnének a déli határ védelmére. A Polgárőrség civil szervezet, amelynek tagjai önkéntesen vesznek részt bármilyen feladatban, éppen ezért nem vezényelhetőek és nem kötelezhetőek semmilyen feladatra.

Minden bizonnyal nem néztek pontosan utána az ügynek azok a sajtóorgánumok, amelyek most azt állítják, hogy polgárőröket vezényelne a kormány a déli határ védelmére.

A Polgárőrség egy 66 ezer önkéntes tagból álló civil szervezet, amely kétségtelenül segíti a rendvédelmi szervek bűnmegelőző munkáját, de miután nem hivatásos rendvédelmi dolgozók, éppen ezért nem is vezényelhetőek, vagy küldhetőek semmilyen feladatra. A polgárőrök kifejezetten önkéntesen vesznek részt szolgálataikban, így például a határvédelemben is, amelyben immár nyolc éve nagyon sikeresen végzik önként vállalt feladataikat.

A megjelent hírekből mindössze annyi igaz, hogy az OPSZ kezdeményezésére a Parlament előtt van a Polgárőrségről szóló, 2011-ben elfogadott törvény módosítása, hiszen több mint egy évtized alatt sok minden változott, amely pontosításra szorul ilyen pl. a drónok jogszabály szerinti használata. Ebben a módosításban a Polgárőrség kérésére szerepel az is, hogy a polgárőrök alapfeladatai közé legyen felvéve a határvédelem is, hiszen évek óta és jelenleg is nagyon sok – elsősorban a déli határ mellett élő – polgárőr teljesít szolgálatot és segíti a rendvédelmi szervek munkáját, kizárólag a déli határ mélységi területein.

Egyetlen, bűnmegelőzési feladatokkal felruházott civil szervezetként, az önkéntes munkájuk közé tartozik a közterületi járőr-és figyelőszolgálat, ugyanúgy, mint általában a településeken. Ennyi történt, szeretnénk betenni a feladataink közé azt, amit rendszeresen végzünk, vagyis törvényileg is szabályozva lesz, hogy sok minden más mellett nap, mint nap végezzük ezt a feladatot is.

Ezt összemosni kötelező, vezényelhető és egyéb kifejezésekkel nem csak túlzás, hanem kártékony is a Polgárőrség megítélését és működését illetően.