Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Mit vár 2021-ben? - Pausz Ferenc közlekedési alelnök

Mit vár 2021-ben? - Pausz Ferenc közlekedési alelnök

A közúti közlekedésben nem kívánságműsor a mobilitás, a helyváltoztatás igénye. Az emberek egész életükben közlekednek valamilyen módon, akár gyalogosan, akár járműben ülve vezetőként vagy utasként. Sajnos ennek a nagy „társasjátéknak” – ha nem tarjuk be a játékszabályokat – áldozatai is vannak.
A fentiekből adódóan az közös felelősségünk, hogy minél kevesebb tragédia történjen közútjainkon, s ehhez a Polgárőrség, illetve minden egyes tagja is hozzá kell tegye saját erőfeszítéseit.

Ennek jegyében az OPSZ elnöksége a 2021. évet a Baleset-megelőzés Évének nyilvánította. Ez a vállalás azonban nem maradhat csak jól hangzó, tartalom nélküli szlogen.

20210309-pauszmitvarAz OPSZ elnöksége már megalkotta a Polgárőrség éves baleset-megelőzési programját, s a hatékony végrehajtáshoz a forrásokat is meg fogja kapni az ITM, az ORFK-OBB és a KTI támogatása révén.
Úgy gondolom, hogy az elmúlt négy-öt évben megalapoztuk azt a folyamatot, mely a polgárőrség közlekedésbiztonsági , baleset-megelőzési tevékenységét tovább erősíti. Fontos dolognak tartom a polgárőrök közlekedésbiztonsági képzésének, továbbképzésének folyamatos szinten tartását, hisz egyrészt ez biztosítja, hogy a közutakon jól képzett polgárőrök teljesítsenek járőrszolgálatot akár önállóan, akár a rendőrséggel együtt.
Ugyanakkor az is része a baleset-megelőzési tevékenységünknek, hogy az arra alkalmas, felkészített, és arra vállalkozó polgárőrök a tudásukat továbbadják a gyermekek közlekedésre nevelése terén az iskolás, de akár az óvodáskorú gyermekeknek.
Szinte közhelyszerű, de minden polgárőrnek feladata az is, hogy saját közlekedői magatartásával példát mutasson a többi közlekedőnek. Ez a példamutatás erősítse azt a szemléletet, hogy ebben a nagy „társasjátékban” nem ellenségei vagyunk egymásnak, hanem partnerei. Ehhez a munkához sok-sok erőt és egészséget kívánok 2021-re is, minden polgárőr társunknak!