Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
Hírek

Idei első elnökségi ülését tartotta a megyei vezetés

Idei első elnökségi ülését tartotta a megyei vezetés

2021. február 5-én került megrendezésre a Vas Megyei Polgárőr Szövetség idei év első elnökségi ülése, melyet online tartottak meg.

Bedi Ákos a VMPSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd az előző elnökségi ülés óta történt eseményekről számolt be. Ezek közül kiemelte, hogy sikeres NEA pályázatot adott be a megye, melynek összege a működést fogja segíteni 2021-ben. Az idei évben az Országos Polgárőr Szövetség a tervek szerint huszonötmillió forint támogatást juttat el a VMPSZ-nek, mely az előző évben is hasonló volt. Ezt az összeget fogja majd a megyei vezetés elosztani 80/20%-ban az egyesületek és a megye működésére. Az OPSZ elnökségi ülésén elhangzott, hogy az idei év különösen fontos a polgárőröknek, hiszen harminc éve működik az Országos Polgárőr Szövetség. Erre az évfordulóra több mindennel is készül az országos vezetés. Első körben egy almanach kiadását tervezi, de ha a Covid-19-el kapcsolatos korlátozások feloldásra kerülnek, szeretnének egy központi ünnepséget is rendezni e jeles alkalomból.

Fontos kiemelni még, hogy a VMPSZ rendelkezik tartalékkal fertőtlenítő szerek és védőeszközök terén egyaránt. Ezeket próbálják pótolni az egyesületeknél. Illetve ha külön igény érkezik, akkor azt a lehetőségekhez képest teljesíteni.

Ezután az idei küldött közgyűlés lehetséges időpontjának a megvitatása következett, de a jelenlegi korlátozások miatt konkrét döntés nem született ebben a témában. A Megyei Polgárőr Nap megrendezésére a Körmendi Polgárőr Egyesület jelentkezett. Az idén 25 éves jubileumát ünneplő egyesület méltó keretek között szeretne ünnepelni, ezért rájuk esett a választás. Persze a járványügyi helyzettől függ a megrendezése.

Perendi Zoltán elnökhelyettes szakmai beszámolójában értékelte a 2020. évi szolgálatokat. Kiemelte, hogy amíg az első hullámban főként karitatív tevékenység zajlott a megyében, a másodikban a bűnmegelőző közterületi szolgálatok órák száma nőtt meg. A bűnmegelőzés szempontjából, jó ha többször és gyakrabban lehet látni polgárőröket a közterületeken, hiszen ennek van visszatartó ereje.

A VMPSZ-hez két új egyesület kérte a tagfelvételét, melyet a vezetőség egyhangúan megszavazott. Csényében és Pósfán alakultak egyesületek, melyek így már az OPSZ-nél is kérhetik a tanúsítványuk kiállítását, illetve ezután a rendőrséggel is megköthetik az együttműködési szerződésüket. Ha rendelkeznek ezekkel, teljes körű tagjai lehetnek a polgárőrök közösségének.

Péntek Róbert sajtóreferens beszámolójában elmondta, hogy az Országos Polgárőr Szövetség életre hívta a Kommunikációs Munkabizottságot, melynek fő feladata az OPSZ kommunikációjának megújítása és koordinálása lesz majd. Felhívta a figyelmet a 30 éves évfordulóra, melyre a VMPSZ-nek is készülnie kell. Kérte a vezetőket, hogy 1991-2015-ig, ha rendelkeznek fotókkal, esetleg tudnak valamilyen kiemelkedő eseményről a múltból, akkor azt juttassák el hozzá és ebből szeretne készíteni egy összefoglaló videót a kerek évfordulóra.