Köszöntjük a Vas Megyei Polgárőr Szövetség weboldalán!
  •   +(36) 94 359 511    vasmpsz.iroda [@] gmail.com
OPSZ

Elindult a XXI. Polgárőr Akadémia

Elindult a XXI. Polgárőr Akadémia

Megnyitotta kapuit az immár XXI. Polgárőr Akadémia, amelynek helyszínéül ismét a balatonföldvári Hotel Jogart választották a szervezők.

Varga Balázs osztályfőnök idén 28 „tanulót”, vagyis polgárőr vezetőt köszönthetett a katasztrófavédelem továbbképzési központjában és hoteljében.

Megnyitóbeszédében Prof. Dr. Besenyei Lajos, az OPSZ Tudományos Tanácsának elnöke megköszönte a résztvevőknek, hogy egy hetet kiszakítottak a munkájukból és a magánéletükből annak érdekében, hogy tovább képezzék magukat.

Mint mondta, hosszú évekkel ezelőtt a Polgárőr Akadémiát azzal a céllal hozták létre, hogy a polgárőrök szakmailag minél felkészültebbek, tájékozottabbak legyenek és tudjanak globálisan is gondolkodni, hiszen rendkívül fontos szerepet töltenek be a közbiztonság fenntartásában és védelmében.

„Az emberek számítanak a polgárőrökre. Ezért fontos a folyamatos továbbképzés, hiszen nagy lakossági és médiafigyelem hárul rájuk és így a legkisebb hiba is azonnal nyilvánosságot kap. Mindent szabályok szerint kell végezni, ezért fontos ez a képzés” – hangsúlyozta a professzor, aki arra kérte a résztvevőket, hogy a következő napokban mondják el véleményüket és konzultáljanak a polgárőrség jövőjéről is.

Dr. Major Róbert, az OPSZ elnökségi tagja, az NKE RTK Közbiztonsági Tanszékének vezetője emlékeztetett arra, hogy a Polgárőr Akadémia jelenleg a polgárőrség legmagasabb szintű képzése. Hangsúlyozta, ahogy a feladatokban a polgárőrség stratégiai partnere a rendőrség, úgy az oktatásban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

A NKE docense elmondta, az idei programot is úgy állították össze, hogy tartalmas és valóban magasszintű képzésben részesüljenek a polgárőrök. Ennek érdekében a különböző témák legjobb szakértői tartanak majd előadásokat sok gyakorlati elmemmel kiegészítve.

A résztvevők egyebek mellett tanulnak majd a rendészeti feladatokról, az egyesületek jogállásáról és gazdálkodásáról, de előadásokat hallhatnak a büntetőjogról, a bűnmegelőzési technikákról és kommunikációról, valamint az intézkedéstechnikáról is.

Az Akadémia szeptember 29-én, pénteken, vizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítése után tanúsítványt kapnak a résztvevők.

Szöveg: Bakonyi Ágnes

Fotó: Malik Katalin